-->

Tatilde Yurtdışından getirdiğim telefonumu Türkiyede kaç gün kullanabilirim

Twan Can 14:43

Yurtdışında yaşıyor ve Türkiyeye tatile geliyorsanız ve uzunca Türkiyede kalacaksanız yanınızda getirdiğinizi telefonu kayıt ettirmeden ne kadar kullanabileceğinizi bu yazımızda anlatacağız.

Tatilde telefonumu Türkiyede kaç gün  kullanabilirim?

Eğer Türkiye ye tatile geliyorsanız beraberinizde getirdiğiniz cep telefonunuzu herhangi bir Türk mobil operatörünün sim kartı ile 60 gün süreyle kullanabilirsiniz60 gün sonrasında cep telefonunuz kullanım dışı bırakılacak ama hattınız aktif kalacaktır.


Bu yüzden eğer Türkiye ye 60 günden daha fazla süreyle tatile geliyor ve Türkiyede herhangi bir Türk mobil operatörün sim kartını (Türkiye den bir hat alıp kullanmayı ) düşünüyorsanız Telefonunuzu Türkiye ye girişinizden kısa bir süre kayıt altına aldırmanızı tavsiye ederiz.

Aşağıda Yurt Dışından Getirtilen Telefonların Kayıt Altına Alınma Süresi hakkında BTK (Bilgi Teknolojileri Kurumu) tarafından yayınlanmış genelgeyi okuyabilirsiniz.


 BTK IMEI KAYITLARINA İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
Mobil Cihaz Kayıt Sistemi (MCKS)’ne ilişkin yasal düzenlemeler Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte ve Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğde yer almaktadır.

Uygulamada ortaya çıkan aksaklıkların ve yaşanan mağduriyetlerin giderilmesi amacıyla vatandaşlarımızı da doğrudan ilgilendiren çeşitli değişiklikler 12.07.2014 tarihinde yayımlanan mevzuatlar ile gerçekleştirilmiştir. Bunlardan en önemlileri aşağıda sıralanmıştır:

1) Yurtdışından yolcu beraberinde zati eşya kapsamında getirilen elektronik kimlik bilgisini haiz cihazların kayıt altına aldırılması için verilen azami süre 1 aydan 60 güne çıkartılarak kayıt süresinin kısa olması nedeniyle ortaya çıkabilecek sorunlar giderilmeye çalışılmıştır.

2) Ülkemize geçici süre ile gelen kişiler ve gurbetçi vatandaşlarımızdan gelen talepler üzerine cihazın kayıt dışına düşerek kapanma süresi 60 gün olarak belirlenmiştir.

3) Vatandaşlarımızın yurt dışından getirdikleri cihazlarının kayıt altına alma başvurularını sadece e-Devlet kapısı üzerinden yapmaları sağlanarak daha hızlı, doğru bir şekilde kayıt edebilme imkânı getirilmiştir. Bu uygulama ile birlikte kayıt işlemleri başvuru esnasında sonuçlandırılarak başvuru sonrasında yaşanacak mağduriyetler giderilecek ve kişilerin haberi olmadan kendi bilgileri ile kayıt yapılmasının önüne geçilecektir.

4) Yolcu beraberinde getirilen cihazın elektronik kimlik bilgisinin kopyalanması (klonlanması) halinde cihazın sahibi sadece bir abone numarası ile telefonu kullanma hakkı yapılacak teknik geliştirmenin akabinde (Yönetmeliğin yayımını takip eden 4 ay süre sonrasında) bu numarayı istediği an değiştirerek belirlediği telefon numarası ile kullanabilme imkânı sağlanmış olacaktır.

5) Cihazı çalınan ya da kaybolan kişiler cihazlarının kapatılması talebiyle Kurumumuz bünyesinde kurulu bulunan Bilgi İhbar Merkezi’ne 0 (312) 294 94 94 numaralı telefondan başvuru yapabilmektedir. Söz konusu değişiklik sonrası bu durumda olan kişiler diledikleri takdirde e-Devlet kapısı üzerinden ihbarda bulunabilecek ve bu ihbarlar 24 saat içerisinde işletmeciler tarafından doğrulanacaktır. Bu sayede çalıntı cihazların kısa bir sürede kapatılması sağlanarak üzücü olayların azaltılması hedeflenmektedir.

e-Devlet kapısının kullanımına ve şifre alınmasına ilişkin detaylı bilgiye www.turkiye.gov.tr adresinden ulaşılabilmektedir.

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.