Ağız kokusu bir çok kişinin sık karşılaştığı bir problemdir. Ağız kokusunu kolayca önlemenin yolu neyin ağız kokusana sebibiyet verdiğini öğrenmekten geçer.
Ağız kokusuna neler sebeb olur.
- Diş eti rahatsızlıkları
- Diş çürükleri ve bu çürüklerin içine kaçan küçük yiyecek parçaları
- Kuru ağız
Ağız kokusunu önlemek için neler yapalabilir ve ağız kokusunu nasıl önleriz?
1-Öncelikle dişlerinizi günde 2 defa floroid içeren dişmacunu ile fırçalayıp diş aralarındakı yemek artıklarını temizlemek için diş ipi kullanınız.Not: Dişlerinizi fırçaladıktan sonra dilinizin üst kısmınıda nazik bir şekilde fırçalamayı unutmayın. Ağız kokusuna sebeb veren bir çok bakteri aynı zamanda dilimizin üstünde de bulunur. Bu yüzden Dişlerimi düzenli fırçalıyorum ama ağzım halen kokuyor diyorsanız ağız kokusunun sebebi bu olabilir. Bir çok durumda dilinizi fırçalamak ağız kokusunu önleminin en basit yoludur.
2-Düzenli olarak diş hekiminizi ve ağız hijnenistinizi ziyaret ediniz. Diş eti rahatsızlıkları çürükler ve kuru bir ağız ağız kokusuna sebeb olur.
3- Günlük olarak yeterli miktarda su için. Bunun yanında şekersiz sakız yada içeriğinde şeker bulunmayan fakat tatlandırıcı bulunan cam şeker yemeyi deneyin. Sakız ve cam şeker kuru olan ağzınızın yeteri miktarda tükürüp üretmesini sağlayıp ağız kuruluğunu önleyecektir.
4-Yediğiniz yemeklere varsa kullandığınız ilaçları bir kenera not alıp bunların ağız kokusuna sebeb olup olamayacağını diş hekiminize sorabilirsiniz.
5-Bunların haricinde daha doğal bir yöntem olan salatalığı tercih edebilirsiniz. Yapmanız gereken bir dilim salatalığı diliniz üzerine koyup en az 30 saniye boyunca dilinizin üzerinde şeker varmış gibi emin. Salatalık ağzınızda kokuya sebeb olan kötü bakterileri natürilize edecek ve ağız kokusunu gidermenize yardımcı olacaktır.
Bunların haricinde ayrıca piyasada bulunan ağız gargaralarınıda kullanmayı deneyebilirsiniz. Şunu unutmayın ağız gargaralarının çoğu ağız kokusuna geçici bir çözüm üretir. Buna karşın piyasada antiseptik içeren ve ağzımızda kötü kokuya sebeb olan bakterileri öldüren gargaralar mevcuttur. Diş hekimize danışarak bu antiseptik içeren gargaralarıda deneyebilirsiniz. Antiseptik içeren gargaraların diğerlerine göre daha başarılı olduğu gözlenmiştir.